Σεμινάριο επιστημονικής αιχμής 2020: Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων

Social Network Analysis (SNA)

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο θεσμός του Σεμιναρίου Επιστημονικής Αιχμής του ΠΜΣ «Παγκόσμιες προκλήσεις και συστήματα αναλύσεων».

Το σεμινάριο επιστημονικής αιχμής οργανώνεται σε ετήσια βάση σε έναν ή παρισσότερους από τους πυλώνες του ΠΜΣ (Risk Management, Data Analysis, International Politics). Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν στην εκάστοτε τάξη του ΠΜΣ, στο τέλος του Εαρινού εξαμήνου και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, σε απόφοιτους του προγράμματος.

Το 1ο Σεμινάριο επιστημονικής αιχμής πραγματοποιηήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 με τίτλο «Εισαγωγή στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων: θεωρία και πράξη» με εισηγητή τον κ. Ευστάθιο Μάινα. Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 15 συμμετέχοντες, φοιτητές της τρέχουσας τάξης όπως και απόφοιτοι μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης του ΠΜΣ.

Ο κ. Μάινας είναι διακεκριμμένος αναλυτής με πλούσια εμπειρία στο πεδίο της ανάλυσης πληροφοριών (FRONTEX, Europol, κά.) αλλά και με εκτενή ακαδημαϊκή εμπειρία (University of Portsmouth, κά). Στη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Μάινας κάλυψε με μεταδοτικότητα και αποτελεσματικότητα ουσιαστικά και πρακτικά στοιχεία για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων (Social Network Analysis – SNA).

Στο πρώτο σκέλος του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν ουσιαστικά στοιχεία για τα κοινωνικά δίκτυα και την ανάλυσή τους όπως και βασικές έννοιες που σχετίζονται με την ανάλυση [κοινωνικών] δικτύων. Στη συνέχεια έγινε μία επισκπόπηση των κυριότερων αλγορίθμων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αναλύσεις και στο πρακτικό σκέλος όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τεχνικές αυτές και να εξασκήσουν τις νεοαποκτηθήσες γνώσεις τους.

Χαιρόμαστε για αυτήν την ιδιαίτερα θετική αρχή και προσβλέπουμε στο επόμενο Σεμινάριο Επιστημονικής Αιχμής.